contact@edunice.ro

Educația la finalul celui de-al doilea deceniu al mileniului III

Educația la finalul celui de-al doilea deceniu al mileniului III

România se pregătește de un nou an școlar. Cu data de 9 septembrie, copiii vor păși din nou în sălile de clase în speranța că vor avea un an mai ușor, fără prea multe teme și cu profesori mai puțin exigenți.

Adevărul este că școala românească stagnează de ani buni din cauza problemelor pe care le întâmpină. Și totul pare că se îndepărtează an de an de vreo evoluție.

Dincolo de problemele mediatizate, pe care lumea le critică pe forumuri și pe rețele sociale, mai există și probleme personale ale fiecărui grup social din fiecare școală în parte. Școala românească pare a fi departe de școala pentru mase pe care ne-o dorim, ci arată mai mult ca o instituție segregată, un mamut care nu poate fi controlat.

Nu există început de an școlar în care părinții să nu discute despre banii pe care profesorii îi cer pentru diferite probleme. Media promovează din ce în ce mai des profesorii care au rezultate scăzute la examenele de titularizare. Se vorbește în fiecare an de problema manualelor școlare, care, în epoca vitezei și a internetului, parcă se chinuie să primească bun de tipar la timp.

Se vorbește despre toalete aflate în fundul curții. Școli private își fac apariția și promit că fac altfel de educație în schimbul banilor pe care îi plătesc părinții.

Dar nimeni, absolut nimeni nu vorbește despre schimbarea societății. Ne-am schimbat și asta o vedem zi de zi, în timp ce umblăm pe stradă. România nu mai este nici măcar ca la începutul mileniului. A evoluat rapid și, totuși, școala pare că stă în loc.

Oare nu există nicio perspectivă de schimbare?

Oare nu putem găsi soluții pentru viitorul copiilor noștri?

Oare peste 10 ani vom discuta tot despre aceleași probleme?

Proiectul EduNice își dorește să găsească acele schimbări care au loc în societate. Își dorește să analizeze probleme reale ale educației și să reliefeze proiectele alternative care ajută la dezvoltarea mult blamatei educații de stat.

Dacă aveți povești, sfaturi, recomandări. Dacă sunteți cadru didactic și doriți să vă faceți auzită vocea sau dacă sunteți părinte și aveți ceva de spus așteptăm e-mailul vostru la contact@edunice.ro.

 

Un răspuns

  1. Ladunca Roxana spune:

    Din păcate, este adevărat! Sunt cadru didactic, cu 19 ani de experienta, îmi place meseria de dascăl, pt care consider ca am vocație(au spus-o și alții despre mine). Însă sunt, în același timp, părintele a doi copii, elevi și empatizez cu ei când le vad sau le simt nemulțumirile fata de sistemul de învățământ romanesc. Din nefericire, și eu sunt nemulțumită de haosul care domnește de ani buni în educație! În 30 de ani, s-au vrut schimbări, reforme, la inițiativele unora dintre cei 26 de miniștri. Dar aceste schimbări ori au dus la o involuție a educației, ori la stagnarea ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.